Elektronik ticaret ya da kısaca e-ticaret, 1995 yılından sonra İnternet kullanımının artmasıyla ortaya çıkan, ticaretin elektronik ortamda yapılması kavramıdır. E-ticarette ürünlerin satışı, dağıtımı, ödemesi ve reklam süreçleri internet üzerinden gerçekleştirilmektedir. Bir nevi e-ticaret geleneksel ticaret yöntemlerinin internet ya da mobil platformlarda gerçekleşmesine verilen isimdir.
E-ticaret ile internetten ürün satmak isteyen kişi ve işletmeler bir e-ticaret sitesi kurarak ya da e-ticaret pazaryerleri üzerinden satış yapmaya başlamaktadır. Bazı işletmelerin ise hem e-ticaret siteleri hem de pazaryerleri üzerinden satış yaptığı bilinmektedir. E-ticaret ile internetten ürün ve hizmet satmak isteyen kişi ve işletmelerin ilk yanıt aradığı sorulardan birisi e-ticaret nasıl yapılır sorusudur.
E-ticaret ile internetten ürün satmak isteyen kişiler için hazırladığımız E-ticaret Nedir, Nasıl Yapılır adlı bu yazımızda sizlere e-ticaret hakkında detaylı bilgiler vereceğiz. Bununla beraber e-ticaret nasıl yapılır sorunuzu da yanıtlandıracağız. Sizler de bu yazımızı inceleyerek e-ticaret hakkında bilgi edinebilir ve e-ticaret süreçlerini detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.
Hadi şimdi başlayalım….
Hangi Ürünleri Satacağınıza veya Sektörünüze Karar Vermelisiniz
Mevcut iş yerinizi internete taşımayı planlıyorsanız, bu aşamayı atlayabilirsiniz. Zaten sektörünüz ve satacağınız ürünler belli olacaktır. Fakat sıfırdan bir e-ticaret sitesi kurmayı planlıyorsanız; öncelikle ürünlerinize ve sektörünüze karar vermelisiniz. Bu aşamada kendi ürettiğiniz ürünlerin de satışını yapabileceğiniz gibi, perakendecilerden ürün tedarik ederek de online satış yapabilirsiniz. İş fikrinizi bulmak ve hayata geçirmek için belirli konularda araştırmalar yapmanız gerekmektedir. E-ticaret istatistikleri, e-ticaret trendleri, pazaryeri platformlarında en çok satılan ürünler ve internetten satılabilecek ürün tavsiyeleri gibi konularda araştırmalar yapılması gerekmektedir.
İŞLETME YAPINIZI BELİRLEYİN
E-ticaret firmalarının bir e-ticaret sitesi kurmadan ve internetten satış yapmaya başlamadan önce bir işletme yapısı belirlemesi gerekmektedir.
Öncelikle şirketinizde bulunacak departmanları belirleyin. Departmanlarınızı belirlerken ürün, stok, kalite kontrol, teslimat, muhasebe ve pazarlama departmanlarına öncelik verin.
Departmanlar arası ilişkilerin nasıl yürütüleceğini belirleyin.
E-ticaret firmanızın işletme yapısını daha kolay bir şekilde belirleyebilir ve departmanlar arasındaki iletişimi kuvvetlendirerek şirketiniz içerisindeki iş birliğini arttırabilirsiniz.
Marka Adınızı Yaratın
Marka adınızı seçerken akılda kalıcı bir marka adı bulmaya özen göstermeniz gerekmektedir. Marka adınız akılda kalıcı ve akıcı olmalıdır. Marka isminizi belirlemeden önce domain ve sosyal medya hesaplarını kontrol etmeniz gerekmektedir. Domainin ya da sosyal medya hesaplarının farklı bir kişi ya da işletme tarafından kullanılmaması kurumsal itibarınız için oldukça önemlidir.
Alan Adı Satın Alın
Marka isminizi bulduktan sonra yapmanız gereken en önemli işlem bir e-ticaret sitesi açmak için alan adı satın almak olmalıdır. SEO uyumlu alan adı satın almaya özen gösterilmesi gerekmektir. Alan adınızın marka kimliğiniz ve marka adınız ile uyuşması gerekmektedir.
Akılda Kalıcı Bir Logo Oluşturun
E-ticaret firmaları için logo tasarımı yaparken logoların özgün olması kadar profesyonel bir şekilde tasarlanması da oldukça önemlidir.
Logo tasarımı yaparken işletmeler;
Adobe Illustrator ve Adobe Photoshop gibi profesyonel araçlar kullanmaya özen gösterilmelidir. Logo tasarımı yaparken kullanılacak renklerin uyum içinde olması gerekmektedir. Logoların, markanız ve markanızın yapacağı iş hakkında bilgi vermesi gerekmektedir. Logo tasarımı esnasında kullanmanız gereken renk sayısı üçü geçmemelidir.
Rakip Araştırması ve Rakip Analizi Yapın
Rakip Araştırması; E-ticaret ile faaliyet göstereceğiniz sektörde yer alan rakiplerinizi tanımanıza ve bu sektörde farklılaşmak için neler yaptıklarını anlamanıza olanak sağlayan araştırmalardır. İşletmeler rakip araştırmaları sayesinde;
• Rakiplerinizi tanıyabilirsiniz.
• Rakiplerinin ürün fiyatlandırma stratejileri hakkında bilgi alabilirsiniz.
• İşletmelerin kendilerini nasıl farklılaştıracağını anlamalarını kolaylaştırır.
Pazar Analizi;
E-ticaret firmalarının hedeflerinde yer alan müşteri kitlesi hakkında bilgi sahibi olmasını sağlayan araştırmalara verilen isimdir. Müşterilerin toplumsal durumları, coğrafi konumları, sosyo-ekonomik ilişkileri gibi özellikleri hakkında bilgi almanızı sağlamaktadır. Böylece internetten satacağınız ürünlere olan talebi gözlemleyebilir ve rakiplerinizi daha kolay bir şekilde analiz edebilirsiniz.
Pazar araştırması sayesinde;
Satacağınız ürünlere gireceğiniz pazardaki olan talebi görebilirsiniz. Ürünlerinizin ilgili Pazar içerisindeki boşlukları doldurup doldurmayacağını tartabilirsiniz.
E-ticaret türleri
B2B (Business-to-Business)-Firmadan Firmaya,
E-ticaret, işletmeler ve tüketiciler yerine işletmeler arasında ürün, hizmet veya bilgi alışverişini ifade eder.
B2C (Business to customer) – Firmadan Son tüketiciye,
E-ticaretin internet üzerindeki perakende kısmıdır. İşletmelerin doğrudan tüketicilere ürün, hizmet veya bilgi satmasıdır. Bugün internette her türlü tüketim malını satan sayısız sanal mağaza ve alışveriş merkezi var. Bu sitelerin en bilinen örneği B2C pazarına hâkim olan Amazon'dur.
C2C(Consumer to Consumer)-Tüketiciden Tüketiciye,
Tüketicilerin çevrimiçi olarak ürün, hizmet ve bilgi ticareti yaptığı bir e-ticaret türüdür. Bu işlemler genellikle, işlemlerin gerçekleştirildiği çevrimiçi bir platform sağlayan üçüncü bir taraf aracılığıyla gerçekleştirilir. C2B (Consumer to Business, Son Tüketiciden Şirkete Tüketicilerin ürün ve hizmetlerini şirketlerin teklif vermesi ve satın alması için çevrimiçi olarak sunduğu bir e-ticaret türüdür. Bu, geleneksel B2C ticaret modelinin tam tersidir. C2B platformunun popüler bir örneği, telifsiz fotoğraflar, resimler, medya ve iStock gibi tasarım öğeleri satan bir pazardır.
E-ticaretin avantajları
E-ticaretin faydaları, günün her saatinde kullanılabilirliği, erişim hızı, tüketici için mal ve hizmetlerin geniş kullanılabilirliği, kolay erişilebilirlik ve uluslararası erişimi içerir.
Kullanılabilirlik:
Kesintiler veya planlı bakımın yanı sıra, e-ticaret siteleri 7/24 aktif ve ziyaretçilerin istedikleri zaman göz atmasına ve alışveriş yapmasına olanak tanır. Gerçek mekânda faaliyet gösteren işletmeler belirli saatlerde açılma eğilimindedir. Hatta belirli günlerde tamamen kapanabilir.
Erişim hızı:
Fiziksel bir mağazada alışveriş yapanlar kalabalık yapıp işleri yavaşlatabilirken, e-ticaret sitelerinde böyle bir durum söz konusu değildir, hem tüketici cihazında hem de e-ticaret sitesinde bilgi işlem ve bant genişliği değerlendirmeleriyle belirlenmektedir. Ürün sayfaları ve alışveriş sepeti sayfaları birkaç saniye veya daha kısa sürede yüklenir. Bir e-ticaret işlemi birkaç tıklamadan oluşur.
Geniş kullanılabilirlik:
Amazon'un ilk sloganı "Dünyanın En Büyük Kitabevi" idi. Bu iddiada bulunabilirler çünkü her kitabı raflarında stoklamak zorunda olan fiziksel bir mağaza değil, e-ticaret sitesidir. E-ticaret, markaların geniş bir ürün yelpazesini hazır hale getirmesini sağlar ve bu ürünler satın alındıktan sonra depodan gönderilir.
Kolay erişilebilirlik:
Fiziksel bir mağazadan alışveriş yapan müşteriler, belirli bir ürünün hangi reyonda olduğunu belirlemekte zorlanabilirler. E-ticarette ziyaretçiler, ürün kategorisi sayfalarına göz atabilir ve sitede arama özelliğini kullanarak ürünü hemen bulabilir.
Uluslararası erişim:
Gerçek mekânda faaliyet gösteren işletmeler, mağazalarını fiziksel olarak ziyaret eden müşterilere satış yapar. E-ticaret ile işletmeler, web'e erişebilen herhangi bir müşteriye satış yapabilir. E-ticaret, bir işletmenin müşteri tabanını genişletme potansiyeline sahiptir.
Daha az maliyet:
E-ticaret işletmeleri, nakliye ve depo maliyetlerine maruz kalabilmelerine rağmen, kira, envanter ve kasiyer gibi fiziksel mağazalarla ilişkili maliyetlerden kaçınırlar.
Kişiselleştirme ve ürün önerileri:
E-ticaret siteleri, ziyaretçilerin göz atma, arama ve satın alma geçmişini takip edebilir. Bu verileri yararlı ve kişiselleştirilmiş ürün önerileri sunmak ve hedef pazarlar hakkında değerli bilgiler elde etmek için kullanabilirler.
E-ticaretin dezavantajları
Sınırlı müşteri hizmetleri:
Bir müşterinin fiziksel bir mağazada bir sorusu veya sorunu varsa, yardım için kasiyer veya mağaza müdürü ile görüşebilir. Bir e-ticaret mağazasında müşteri hizmetleri sınırlı olabilir: Site yalnızca günün belirli saatlerinde destek sağlayabilir veya bir müşteri hizmetleri telefon numarasına yapılan bir arama müşteriyi beklemeye alabilir.
Dokunmamak ve görememek:
Bir web sayfasındaki görüntüler bir ürün hakkında iyi bir fikir verebilirken, hoparlörlerde müzik çalmak, bir televizyonun görüntü kalitesini değerlendirmek veya bir gömlek ya da elbise denemek "doğrudan" deneyimlemekten farklıdır. E-ticaret, tüketicilerin beklentilerinden farklı ürünler almasına ve geri dönüşlere yol açabilir.
Bekleme zamanı:
Müşteri, fiziki bir mağazada beğendiği bir ürünü görürse, bunun bedelini öder ve onu alır. E-ticaret ile ürünün müşterinin adresine sevk edilmesi için bir bekleme süresi vardır. Ertesi gün teslimat artık oldukça yaygın olsa da anlık değildir.
Güvenlik:
Satıcının sitesi saldırıya uğradığında, bilgisayar korsanları müşterilerin kredi kartı bilgilerini ele geçirebilir.